Bijna iedereen weet wel wat WordPress is, een content management systeem waarmee je gratis en ‘heel gemakkelijk’ een website kunt maken en onderhouden. Veel van de websites die we zien zijn gemaakt in WordPress.  Wordpress is begonnen als blogplatform. Ben je nieuwsgierig naar de achtergrond van WordPress bekijk dan deze korte video van Mike Linville. Het mooie van WordPress is dat het een open source software is, dit betekent dat je het gratis kunt installeren en dat er continue mensen aan doorontwikkelen.

Plugins

WordPress werkt met zogenaamde plugins, stukjes extra software, soms gratis, vaak met een betere versie waarvoor je moet betalen en waarmee je bepaalde extra’s kunt toevoegen aan je website. Als je niet weet wat een plugin is, kun je onderstaande video bekijken.

WordPress als leerplatform

Misschien wist je nog niet dat WordPress ook gebruikt wordt als leerplatform. Sinds een aantal jaren wordt WordPress, door het toevoegen van een aantal specifieke plugins gebruikt om leeromgevingen te maken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op dit gebied en er komt ook regelmatig weer iets nieuws bij. Thema’s, Pagebuilders, membershipsites, er is veel te kiezen.

Je kunt ook onderscheid maken tussen een leerplatform waarin content centraal staat, en platformen die zich meer lenen voor sociaal leren en interactie. In onze toolverkenning zullen we verschillende voorbeelden naast elkaar zien.

Toolverkenning op 6 april

Tijdens de toolverkenning op 6 april (van 20.00-21.15) geven we jullie de mogelijkheid om kennis te maken met een aantal leeromgevingen die zijn gebouwd in WordPress. Deze toolverkenning gaat over de inzet van WordPress om leerprogramma’s en -activiteiten te ondersteunen: wat zijn de mogelijkheden en beperkingen? We gaan hierover in gesprek, met de ervaringen van onder andere losmakers Rob Coers (Learndash), Arjan de Hoog (ultimate member, bbpress), Karin Hornstra (optimizepress and wishlist member) en Steven van Luipen (bbpress en buddypress) Heb je je nog niet opgegeven? Dit kan nog via meetup.com/losmakers