De LOSmakers toolverkenning over WordPress als leerplatform was populair en leverde flink wat enthousiaste deelnemers op. Aan het einde van de toolverkenning vroegen we hen om zichzelf een plekje op het whiteboard toe te bedelen: lijkt WordPress je simpel of ingewikkeld en zou je ermee aan de slag willen? De helft van de deelnemers schatte het simpel in, en bovendien bleek bijna iedereen ermee aan de slag te willen..

In deze blog zetten we voor de deelnemers en andere geïnteresseerden de belangrijkste ervaringen, tips en plugins nog eens op een rijtje. Als laatste komt Learndash aan bod, een LMS (Leer Management Systeem)-plugin die de meeste indruk leek te maken.

WordPress als content manager

Karin Hornstra heeft WordPress in gebruik als content manager van een aantal online trainingen. De trainingen zijn niet interactief, dus er zit bijvoorbeeld geen forumfunctie bij. Zij gebruikt hiervoor OptimizePress en Wishlist member voor het inloggen. Het ziet er mooi uit, maar veel deelnemers zijn toch op zoek naar interactie. Karin vindt het onderhoud van de trainingen best bewerkelijk en is inmiddels overgestapt op Huddle. Deze tool is niet gekoppeld aan WordPress en is daarom verder niet besproken tijdens de verkenning.

WordPress als ondersteuning voor een blended leertraject

Arjan de Hoog laat zien hoe hij werkt met verschillende plugins voor de leeromgeving voor het FCE-leertraject. Hij gebruikt Ultimate member om de omgeving alleen voor deelnemers toegankelijk te maken, en zorgt binnen de besloten omgeving op twee manieren voor interactiviteit:

 • Ten eerste worden opdrachten gestart via de blogfunctie. Elke opdracht is een blog waarop deelnemers kunnen reageren.
 • Ten tweede wordt er gebruikgemaakt van Bbpress, waarmee je een forum kunt maken.

Iets waar ze nog aan werken is om de omgeving aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door gebruik van video’s en foto’s (op de afbeelding zie je hoe de begeleiders zich voorstellen).

Volgens Arjan is het niet mogelijk om groepen van elkaar te scheiden. Als je dus bijvoorbeeld met verschillende groepen voor verschillende leergangen wilt werken, betekent dit dat je voor iedere groep een nieuwe site moet maken.

WordPress met bungalows (groepen)

Steven van Luipen is WordPress aan het inrichten voor de Ennuonline leergangen met de (bijna) beroemde bungalows. Het werken in deze groepen wordt mogelijk door het gebruik van BuddyPress. Dat is een plugin waarmee je een community (sociaal netwerk) kunt creëren op je website en die ook berichtenstromen (vergelijkbaar met Facebook) kan laten zien. Die berichtenstroom kan alle berichten bevatten binnen de site, berichten in groepen of berichten per deelnemer.  Door hier Bbpress bij te gebruiken is er niet alleen een forum voor de gehele website, maar kun je ook in iedere groep een eigen forum maken. Steven werkt met Ultimate member om deelnemers toegang te geven, maar de ervaring is wel dat sommige van deze plugins niet goed met elkaar samenwerken.

WordPress als LMS (Leer Management Systeem) 

De grote favoriet was LearnDash. Bij de presentatie van Rob Coers hoorden we ‘ooooh nu wordt het echt interessant!’ en ‘dit is wat ik zoek’. Waar iedereen vooral van onder de indruk was:

 • de mogelijkheden voor interactie: bijvoorbeeld (groeps)opdrachten inleveren, quizzen maken met verschillende soorten oefeningen, of BBPress (forums) en/of BuddyPress (social network) of ultimate member toevoegen;
 • de leerpaden die je kunt maken: je kunt via verschillende soorten criteria aangeven wanneer een deelnemer een onderdeel voltooid heeft. De lessen kun je lineair beschikbaar stellen (les 2 is pas beschikbaar als je aangeeft dat je 1 hebt gedaan), maar ook a-lineair, naar eigen behoefte;
 • het aanbieden van verschillende cursussen in één omgeving, waarbij je per deelnemer kunt volgen aan welke cursussen iemand deelneemt;
 • de toegang tot goede statistieken: via het ProPanel kun je o.a. zien welke onderdelen van een cursus een deelnemer heeft afgerond.
 • Goede koppeling met andere plugins. LearnDash heeft koppelplugins om deze en andere bekende plugins, te laten samenwerken of te integreren in Learndash

Je kunt de onderdelen van een cursus ook eigen labels geven. Rob gebruikt LearnDash voor de Verdiepdingen, en kon daarvoor sommige onderdelen ‘dingen’ noemen, terwijl deze normaal gesproken ‘lessen’ zouden heten. En er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Rob gebruikt de Uncanny toolkit voor memberships. Bovendien ziet het er mooi uit en hij is ook nog enthousiast over het gebruik van Learndash in combinatie met het thema Divi. Daarmee kun je zelfs content hergebruiken binnen de site! Divi is overigens niet gratis, en ook Learndash is een betaalde plugin.

Plugins voor WordPress als leerplatform

We zetten nog even de plugins op een rij:

Verder noemenswaardig is het thema Divi (betaald): dat werkt handig en is bij verschillende leeromgevingen in gebruik.

Tips

Tot slot nog een paar tips van Karin als je met (een leerplatform op) WordPress begint:

 1. Zet je leerplatform op aparte domeinnaam, niet als onderdeel van je website. Mocht er dan iets mis gaan met het leerplatform dan ligt niet tegelijkertijd ook je website plat.
 2. Zorg voor goede hostingpartij die met je mee kan denken. (Byte wordt als voorbeeld genoemd.)
 3. Zorg voor regelmatige update van de plug-ins. Deze updates hebben vaak te maken met beveiliging en zijn belangrijk.
 4. Maak regelmatig backups. Bij een goede hostingpartij kun je die automatisch laten maken.
 5. Zorg dat je je materiaal op een veilige plek bewaart. Dus archiveer je teksten en beelden ook nog ergens buiten de leeromgeving.