We hebben een toolverkenning gedaan rondom de analyse van het LOSmakers netwerk. Hierna zijn we in verschillende tools gedoken voor netwerk analyse. Eerst is wel belangrijk om een verschil te maken tussen EGOnetwerk analyse en netwerk analyse. EGOnetwerkanalyse is het in kaart brengen van het netwerk rond 1 bepaald persoon (meestal jezelf!). Netwerk analyse is het in kaart brengen van een bepaald netwerk, bv. een vrienden netwerk of een LinkedIn groep. Er zijn wel een aantal makkelijk tools waarmee je je eigen netwerk op sociale media in kaart kunt brengen.

niveau1NIVEAU 1 Makkelijk

Dit zijn dingen die je kunt doen om je eigen online netwerk te analyseren wat je in een verloren uurtje kunt doen

    • Egonetwerk analyse LinkediN maps. Met LinkedIn maps kun je met 1 klik je netwerk in kaart brengen (behalve als het te groot of te klein is). Het levert meteen een kaartje in kleur op. Het is een goede oefening om eens te kijken welke netwerken die kleuren vertegenwoordigen. Met welke mensen zou je je netwerk willen uitbreiden? 

facebook netwerk touchgraph nov 2013

  • Egonetwerk analyse van Facebook met Touchgraph. Ook hier kun je met kleurtjes zien welke subnetwerken er zijn. Bij mij zijn het vooral mijn oude IICD netwerk en KM4dev/CPsquare netwerk. Mijn vrienden netwerk is het magere groene netwerk. Vandaar dat ik niet zo actief ben. Met touchgraph kun je inzoomen op belangrijkste netwerk, foto’s weglaten of juist laten zien.  Vergelijk deze 2 plaatjes die allebei met touchgraph zijn gemaakt.

NIVEAU 2 Gemiddeld
niveau2Niveau 2 zijn tools die je wel even onder de knie moet krijgen. Trek er eigenlijk maar een dagje voor uit, of vraag iemand die de tools al kent om je te helpen. Het zijn wel gratis tools, zowel Gephi als NodeXL kun je gratis downloaden. NodeXL werkt alleen met windows en werkt binnen Excel. Er zijn veel tutorials te vinden voor beide programma’s.

  • Egonetwerk analyse Facebook met Getnet  http://snacourse.com/getnet en Gephi. Je kunt je eigen Facebook netwerk ook downloaden en in Gephi laden. Dan kun je er meer analyses op loslaten dan met Touchgraph. Zo kun je bv. kijken wie de belangrijkste centrale figuren zijn in jouw netwerk. 
  • twitter netwerk toekomstglbNetwerk analyse met NodeXL eg. Twitter Hashtag. Met NodeXL kun je veel met social media netwerken, ik heb nog lang niet alles uitgeprobeerd. Het handige is dat je via NodeXL ook de data op kunt halen. Zo kun je een Egonetwerk analyseren door bv. @joitske gegevens op te halen. Maar je kunt ook het netwerk rond een hashtag in kaart brengen. Ik wil er nog wel wat meer mee doen. Het is wel zo dat het ophalen soms lang duurt omdat Twitter maar toestaat dat er een bepaald aantal gegevens per 15 minuten wordt gedownload. Zie als voorbeeld het plaatje hierboven van @toekomstGLB. Zelf worstel ik nog wel met hoe je de labels goed kunt laten zien.

niveau3NIVEAU 3 Moeilijk

Netwerk analyse met Netdraw en Gephi. Als je een geheel netwerk wilt analyseren is het handig als je weet wat bv. centrality measures zijn. Het analyseren van een heel netwerk vergt een goed begrip van verschillende kenmerken en ook van de mogelijkheden van de programma’s. Zowel Netdraw als Gephi zijn open source en gratis te downloaden. Hiervoor moet je flink investeren in netwerk begrippen en de software.

  • Netwerk analyse met Gephi. Het interessante van Gephi is dat je er allerlei berekeningen mee kunt doen, zoals het gemiddelde aantal linken binnen het netwerk berekenen. Echter dit kun je pas goed interpreteren als je het vergelijkt met andere netwerken. Zie hieronder een voorbeeld van Gephi. Screen shot 2013-11-26 losmakers gephi
  • Netwerk analyse met Netdraw. Tot nu toe vind ik Netdraw het fijnste programma door de vele mogelijkheden die het biedt om te visualiseren en in te zoomen. Maar niet een programma was je in een uurtje onder de knie hebt.

Hier de presentatie op slideshare