Doe je mee met de LOSmakers?

LOSmaken staat voor Leren en Opleiden met sociale media. LOSmakers werken in organisaties en netwerken aan leer- en verandervraagstukken. Met een rugzak vol sociale media. Want we vinden echt dat deze hulpmiddelen helpen bij het verhelderen van vraagstukken, ontwikkelen van ideeën, mensen bij elkaar brengen,kennis delen en innoveren. Ben jij in de praktijk ook bezig met het stimuleren van het gebruik van sociale technologie? Sluit je dan aan bij de LOSmakers. Je kunt ons vinden op LinkedIn (klik het LinkedIn icoon hiernaast om je aan te melden). Wil je meedoen met activiteiten meld je dan ook aan bij de Meetup groep.

Wat doen LOSmakers?

We zijn een netwerk van mensen die allemaal willen LOSMAKEN met behulp van sociale technologie. Want als LOSmaker in een organisatie of als zelfstandig adviseur kun je wel een soort pioniersgevoel hebben. Je voelt je soms de enige die hier helemaal in gelooft. Je ziet het gebruik van sociale media voor je. Op verschillende plekken in het werk. Maar hoe krijg je anderen mee? Hoe overtuig je collega’s van jouw ideeën? Misschien kan je een paar goede voorbeelden uit andere organisaties gebruiken ter inspiratie. Of je bent op zoek naar de juiste tool voor jezelf, je team of je organisatie. Of je wilt ‘gewoon’ meelezen. Dat kan allemaal in dit netwerk.

Het scala aan leer- en veranderprocessen waar LOSmakers zich mee bezig houden is breed: van informeel leren door professionals in communities tot meer formele trajecten in organisaties of onderwijssituaties. We zijn allemaal gedreven en bevlogen experts en vinden collegiale kennisuitwisseling, experimenteren en innoveren belangrijk. Van interne opleidingsadviseur, projectleider, beleidsmedewerker, veranderkundige tot trainer en coach.

Een voorbeeld van onderwerpen uit het LinkedIn netwerk:

  • Heeft iemand ervaring met e-learning en dyslexie?
  • Doe mee aan een webinar over social learning
  • Wat is de invloed van MOOCs op de kwaliteit van cursussen?
  • Wie heeft er ervaring met online games?

Het netwerk bestaat uit zo’n 600 leden. En er gebeurt veel! We hebben

  • Toolverkenningen
  • De blogkermis
  • Kennisverkenningen
  • Een leeslounge
  • Praktijkverkenningen
  • Meet ups

LOS

Leren en Organiseren met Sociale media

Maken

Ons geloof in beweging creëren door iets te maken: een product, een ontwerp, een blog, een boek

“We hebben een fascinatie voor online, sociaal en blended leren. We delen de behoefte aan uitwisselen en dingen maken. We zien het netwerk als plek om uit te proberen En we geloven in de kracht van het leren van elkaars ervaringen”.

Hoe is het zo gekomen?

We zochten en vonden elkaar 🙂 In 2011 namen Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar van Ennuonline, het initiatief om mensen bij elkaar te brengen die allemaal met sociale technologie en leren bezig waren. Een van de werkende principes bleek al snel ‘iets samen maken’ te zijn. En zo ontstond het boek ‘Omdat het werkt’. Samen een dag schrijven. Dat vraagt natuurlijk om onderlinge uitwisseling, om het maken van verbindingen. En het vraagt om met elkaar lachen, uitzoeken en hard werken! Inmiddels is het boek meer dan 20.000 keer gedownload. Rondom de boekpresentatie zijn we de LinkedIn groep gestart, die inmiddels is uitgegroeid tot ruim 600 leden.

Ennuonline organiseert leergangen rondom ‘Leren en veranderen met sociale media’. Dat levert elke keer zo’n 15 mensen op die zich LOSmakers voelen. En die contact wilden houden met andere LOSmakers. Daar is het ook een community voor.

Facilitatie van het netwerk

We hebben ontzettend veel actieve leden die spontaan acties starten of met elkaar gaan samen werken. Je krijgt hier een indruk van door de blogs te lezen en de activiteiten te bekijken die op deze website staan vermeld. De een organiseert een meet-up, de ander heeft een interessante tool om te verkennen. Weer iemand legt een actueel vraagstuk uit de eigen organisatie voor in het forum. Of iemand organiseert een workshop waar we met een aantal LOSmakers aan meedoen. Wil je ook iets organiseren? Neem dan contact op via info@losmakers.nl.

Een wisselende groep LOSmakers heeft een faciliterende rol. Dit groepje wisselt regelmatig van samenstelling. In deze blog stelt de huidige groep faciliterende LOSmakers zich aan je voor.