Wat is een goede metafoor voor de LOSmakers?

Een zwerm vogels? Een mierenkolonie?

Puzzelstukjes?

We streven naar zelforganisatie: actieve leden die spontaan acties starten en met elkaar optrekken om te experimenteren en kennis te delen. Het ene groepje organiseert een meet-up, het andere groepje heeft een interessante tool om te verkennen. We hebben ervaren dat dit goed werkt met enige stimulans. Iemand die overzicht houdt over de activiteiten. Iemand die technisch ondersteunt. Iemand die een groepje zoekt bij een nieuw idee. Iemand die meehelpt bij het organiseren van een meet-up.

Een wisselende groep LOSmakers vervult deze stimulerende, faciliterende rol. Veelal op de achtergrond, soms meer zichtbaar. De groep is sinds kort weer fris en vol energie. We hebben plannen gemaakt voor de komende tijd. We hebben volop ideeën die we met jullie verder willen verkennen. Nu stellen we ons graag aan je voor.

Sibrenne Wagenaar:

Ik heb net een kopje koffie gedronken met een van de LOSmakers! Fantastisch om te zien hoe we middels dit netwerk onze krachten bundelen en daarmee onze kennis over online leren verdiepen. Want wat een rijkdom aan kennis, ideeën, ervaringen hebben we zo samen. Graag draag ik daar een stimulerend steentje aan bij. Mijn plannen voor de komende tijd? Onlangs zijn we begonnen met een online intervisie experiment: tools, werkvormen, krachten en onhandigheden. We gaan het ontdekken. Er is een toolverkenning over Microlearning in de maak. De website wil ik een actievere rol geven in het netwerk. En ik zou heel graag iets starten waardoor we leren-van-het-lezen-van-artikelen-en-boeken. Ben op zoek naar LOSmakers die daarover willen meedenken! Mail me als je zin hebt: wagenaar@link2learn.eu.

Mariël Rondeel:

Ik zit al een tijdje bij de LOSmakers en wilde graag wat actiever worden. Dat is nu een feit! Als ontwerper van leerprocessen ontkom ik er niet aan om ook de mogelijkheden van technologie te verkennen. Dat wil ik de komende tijd wat serieuzer en consequenter aanpakken. Door uitproberen, bij anderen afkijken en erover lezen. Sinds een aantal maanden schrijf ik regelmatig met mijn collega Arjan de Hoog een blog op de website van Kessels & Smit over leren, ontwerpen en technologie. We delen daar inzichten die we opdoen door ons te verdiepen in publicaties en gaan zelf ook experimenteren. In het najaar organiseer ik met Arjan in Utrecht een meet-up over leren in online communities. Daarin willen we ervaringen delen en deze verdiepen met relevante bronnen (boeken, blogs, artikelen etc.). Houd dus de LOSmakers goed in de gaten! Binnenkort meer nieuws. Kun je niet wachten? Mail mij dan via mrondeel@kessels-smit.com

Joitske Hulsebosch:

Ik ben één van de initiatiefnemers van de LOSmakers en vind het mooi om te zien hoe we bijna vanzelf groeien. Elke week zijn er wel 1-3 nieuwe leden! En met steeds meer ervaring. Ik vind het de uitdaging om mensen nog meer dan nu met elkaar in gesprek te brengen en elkaar te laten inspireren. Ik ga mij samen met Winston verdiepen in Virtual Reality en Augmented reality om een toolverkenning te organiseren daarover. Ik wil ook graag een nieuwe blogkermis opstarten rondom blended leren. Een idee wat bij mij leeft is om een keer een hele losmakers dag te organiseren waarbij we op verschillende locaties met allerlei tools zelf aan de slag kunnen (ervaren) en natuurlijk ook in gesprek. Mocht je daar ook enthousiast van worden mail mij dan op joitske@gmail.com

 

Karin Hornstra:

Mijn kennismaking met de LOSmakers? Het gave e-book ‘Omdat het werkt!’ dat (hoeveel??) heel veel keren gedownload is, en door mij op allerlei plaatsen werd gedropt. De afgelopen jaren heb ik binnen de LOSmakers mijn netwerk kunnen uitbreiden met hele waardevolle, enthousiaste mensen, en daar komen er steeds meer van bij! Mijn passie ligt bij innovatieve vormen van (live) online leren o.a. in Virtual Classrooms en bij de LOSmakers kan ik daarmee mijn hart ophalen. Vanuit mijn bedrijfskundige achtergrond heeft het monitoren en meten van de effectiviteit van nieuwe leermogelijkheden mijn interesse en daar zou ik graag eens iets mee willen doen. Samen met onder andere Cora Verburg ben ik op 14 september aanwezig bij de LOSmakers Meetup over privacy, een onderwerp dat ook voor de L&D sector steeds belangrijker wordt. De Losmakersdag van Joitske! Ja, daar maak je me blij mee, ik experimenteer er veel op los met allerlei tooltjes. Een keer (online!) sparren? Mail me dan op karin@parnasos.nl

 

Arjan de Hoog:

Sinds een aantal jaar volg ik de LOSmakers op de voet. Persoonlijk ben ik veel bezig met het leren dichterbij mensen brengen. Ik ben steeds meer van overtuigd van de belangrijke rol die (sociale) technologie daarin kan hebben. Samen met mijn collega Mariel Rondeel experimenteer ik hiermee en schrijf ik hierover. De komende periode willen we dit verdiepen door samen met de LOSmakers het onderzoek aan te gaan. Het lijkt me fantastisch om met zo’n groep enthousiastelingen na te denken over sociale technologie. Daarom bereiden we in het najaar een meet-up over leren in online communities voor. Alvast sparren over de invulling van de meetup? Mail me dan via adehoog@kessels-smit.com

 

Winston van Duijn:

Na meerdere jaren van commerciële en managementfuncties binnen de bancaire sector kwam voor mij de vraag wat wil ik nou echt? Ik ben van werkgever gewijzigd en ben mij gaan toeleggen op dat waar ik echt energie van krijg. Het ontwerpen en ontwikkelen van leertrajecten en het toepassen van digitale technieken binnen leeroplossingen. In 2016 ben ik weer gaan studeren en volg nu met heel veel plezier de studie Opleidingskunde aan de HAN in Nijmegen. Via mijn studie kwam ik in aanraking met de LOSmakers en was ik al snel een regelmatig bezoeker van de website en LinkedIn pagina. Samen met Joitske ga ik mij verdiepen in de mogelijkheden en toepassingen van Virtual Reality en Augmented Reality binnen leren. Momenteel ben ik aan het onderzoeken wanneer een leerportaal effectief en voor zowel werkgever als werknemer van toegevoegde waarde is. Wellicht een mooi onderwerp om samen met andere LOSmakers verder naar te kijken. Ideeën, wil je meedenken of een keer sparren? Mail me dan op wvan_duijn@hotmail.com.

 

Kristin Dekkers:

Sinds 2012 ben ik gretig op zoek naar manieren om online te coachen en te trainen, synchrone toepassingen van E-learning. Als enthousiast lid van de LOSmakers reageerde ik twee jaar geleden op een oproep om actief te worden als facilitator. Toen werd het voor mij nog leuker: inspiratie, kennis, en een speeltuin voor nieuwe ideeën. In mijn werk pas ik veel kennis toe die ik heb opgedaan bij de LOSmakers. En andersom neem ik graag initiatief om nieuwe activiteiten op te starten vanuit observaties, ervaringen en hypotheses in de praktijk. Ik ben opgeleid als bestuurskundige, pedagoog en loopbaancoach. Nergens leerde ik iets over online toepassingen – niet onlogisch; ik ben geen 18 – maar ook ontbrak het onderwerp innovatie grotendeels. Dat laatste vind ik een tekortkoming in het onderwijs; ik kom te veel professionals tegen die grote ontwikkelingen en mogelijkheden mislopen. Daarom vind ik een groep als LOSmakers onmisbaar voor professionals die met leren, innoveren en communicatie bezig zijn. Reactie altijd welkom: nl.linkedin.com/in/kristindekkers/