Blogbericht door Kristin Dekkers

screencasting

Op 1 april verzamelden een groep LOSmakers online voor een toolverkenning over screencasten. Het leuke van een toolverkenning bij de LOSmakers, is dat ‘rijp en groen’ deelnemen. Sommigen kennen de tool waar het die avond over gaat, als hun broekzak. Anderen weten maar half wat de functie ervan kan zijn. En gelukkig zijn de meer ervaren gebruikers bereid om hun kennis te delen. Het ging deze keer over screencasting. Hieronder staan een aantal linkjes waarmee ‘gewoon proberen’ wel heel gemakkelijk wordt. Om een toolverkenning compleet te maken, is het zelf werken ermee een extraatje. Meestal is daarvoor de tijd te kort tijdens de online-bijeenkomst van een uur. Dat was op 1 april jl. ook het geval. Maar met dit verslag wil ik dat extraatje toch binnen handbereik brengen. Iedere minder ervaren screencaster die dit leest wordt aangemoedigd om nog even te kijken, wat je er zelf mee zou kunnen. Of – nog leuker – probeer het gewoon!

Wat is screencasting eigenlijk? En waarvoor gebruik je het?

Er is allerlei software beschikbaar voor screencasting, vele zijn gratis, andere kosten wat. Alle programma’s zijn bedoeld om een digitale opname te maken van je beeldscherm, met jouw stem en je gezicht erbij; een microfoon/webcam is dus onmisbaar. Misschien staat er op je scherm een powerpoint-presentatie waar je je verhaal bij houdt, of een website die je wilt laten zien. De opnames kun je gebruiken in een blog, op je website, voor instructie, in Moodle. In de LOSmakers discussielijn over deze toolverkenning zijn een aantal screencasts genoemd, in de weken voorafgaand aan de datum van 1 april. Dit is er een van LOSmaker Jorick Scheerens. Hij maakt elke maandag een screencast over een nieuwe tool. Alle maandagen kun je hier vinden.

Screencasts maken – hoe doe je het?

Screencasten, je moet er handigheid in krijgen; meestal is de beste weg: gewoon proberen. Waarschijnlijk ben je niet direct tevreden. Eenmaal op een bepaald niveau van ervaring aangeland, is het tijdrovende herhalen, knippen-plakken/monteren/editen grotendeels te voorkomen door het opnieuw op te nemen. Het is makkelijker een screencast van 5 minuten opnieuw op te nemen dan te editen.

Bij een goede screencast spelen uiteraard alle aspecten die bij presenteren en communiceren van belang zijn, vooral online: afwisselend spreektempo, en oogcontact via de camera. De meesten van ons vonden de voorbeelden met de spreker in beeld aantrekkelijker dan allen-slides-met-een-stem. We werkten tijdens de toolverkenning met twee willekeurige voorbeelden van screencast-software. Tik in je browser-zoekregel ‘screencasts’ in, en je krijgt een lange rij met aanbiedingen. Zelf heb ik direct na de toolverkenning gewerkt met screen-o-matic. Het resultaat is, dat het laatste stukje van de toolverkenning nu is opgenomen. Wil je het zien? Kijk dan hier:

Veel plezier!