‘Fun en leren’, dat is waar serious games over gaan. Als introductie op serious games hebben deelnemers van het webinar van de LOSmakers kort het Shell Exporer Game gespeeld en/of de climate change game.

shell

Verschillende types spelers

Het blijkt dat we het meeste plezier hebben in spellen waarmee je intuïtief aan de slag kunt; als je je er echt even in moet verdiepen, vallen sommige spelers af. Het helpt ook als je iets met het onderwerp hebt. Er is duidelijk verschil tussen mensen die ook echt willen winnen of er juist iets van op willen steken. Anderen vinden het gewoon leuk om samen met anderen te spelen. Leuk van zo’n praktijkverkenning: één van de deelnemers plakte ter plekke de typologie van Bartle in de chat.

  • de explorers
  • de achievers
  • de killers
  • de socializers

Zo kunnen we onszelf (en de anderen) al snel plaatsen als achiever of socializer… We hebben geen killers onder ons :). Kijk ook eens welk type speler je herkent in jezelf.

DAF wil een nieuwe generatie aanspreken met serious games

Janneke Snoeijen legt uit dat ze werkt voor de DAF Academy. De academie is verantwoordelijk voor het trainen van het dealers netwerk met op meer dan 900 locaties. Een echte ‘distributed’ doelgroep dus. Inclass trainen loopt dan ook snel in de papieren qua reiskosten.De academie levert de dealers trainingsaanbod; direct en volgens het train-de-trainer principe. Eén van de doelstellingen van de academie is om hun aanbod aantrekkelijk te maken- ook voor de nieuwe generaties. Vandaar de experimenten met een serious game voor dealers. Het is een aantrekkelijke vorm van leren.

Do you have what it takes to close the deal?

De game die is ontwikkeld voor deze doelgroep heet Exellerate en duurt ongeveer 30 minuten om te spelen. Het is gericht op het sluiten van een sales deal. Het is belangrijk bij het spelen dat je weet wat er speelt bij de klant uit de game, maar ook dat je parate kennis hebt over de DAF producten. Er zijn 3 verschillende leaderboards:

  1. Je kunt zien hoe jij het doet binnen jouw dealersgroep
  2. Bij de tweede tab kun je zien hoe jouw dealersgroep het doet binnen jouw land
  3. Als laatste kun je zien hoe jouw dealersgroep het doet vergeleken met andere groepen over de hele wereld

De game blijkt goed aan te slaan. Hij is in korte tijd door meer dan 400 mensen uit 33 landen gespeeld. De pilot is in het Engels ontwikkeld maar inmiddels vertaald in Duits, Frans, Spaans, Tjechisch en Pools. De game heeft ook impact op de praktijk – zo vertelde een verkoper dat hij een vraag bij een klant anders is gaan formuleren omdat hij dit uit de game heeft opgestoken. Spelers zijn over het algemeen erg enthousiast op een enkele kritische reactie na.

Is serious games ontwikkelen duur?

De vraag naar de kosten komt in het webinar van de LOSmakers ook naar boven. De kosten van een game zijn te vergelijken met een dure e-learning oplossing. Het meten van de ROI is heel lastig. Een mooie opmerking: “bij training wordt ROI en budget vraag nooit gesteld”. Als je het budget gaat doorrekenen kan het ook innovatie doodslaan. Tegelijkertijd is het natuurlijk goed om te kijken wanneer het loont om te investeren in een game – dit is vooral als je een grote doelgroep hebt. Afgezien daarvan zijn er ook mogelijkheden om te werken met zogenaamde mini-games. Dit zijn games van 5-10 minuten.

Meer lezen over serious games? Lees het artikel Het spel en de knikkers van Petra Peeters, Janneke Snoeijen en Paul Jacobs

Wil je zelf aan de slag met het ontwerpen van een game? Kijk dan ook eens naar de gamification inspiration cards