Blog geschreven door Fransien Roovers met medewerking van Kristin Dekkers

Leren leuker, sneller en doeltreffender te maken, daar ben ik als trainer, coach en directeur van een trainingsbureau altijd naar op zoek. Vrij spontaan heb ik me opgegeven om deze blog te schrijven, zodat wat we op 16 december hebben verkend, ook bij mij zou beklijven. Die avond hebben we via AdobeConnect met z’n elven een uur virtueel om tafel gezeten om te kijken naar de interessantste tools uit de top200 van Learning tools van Jane Hart.

toolverkenning

Piktochart

Het eerste programma, Piktochart is een in de basis gratis programma waarmee je infographics kunt maken. Simon Koolwijk laat ons zien dat het vrij eenvoudig werkt; er staat een grote bibliotheek met simpele tekeningen klaar. Die sleep je naar een canvas. Je kunt er tekst bij plaatsen en vervolgens kun je het plaatje als jpg of png downloaden. Het logo van piktochart staat onderaan in het plaatje als je de gratis versie gebruikt.Op deze pagina zie je een voorbeeld van een infographic die Simon maakte met dit programma.

 

h5pH5P

H5P is ook een gratis programma. Het wordt ons getoond door Kristin Dekkers en Demie Chau. Je kunt er een ‘quiz’ in maken en die je bijvoorbeeld in een leeromgeving kunt plaatsen. Kristin toont ons de Belbin-test die zij de dag ervoor in ‘een paar uurtjes tussendoor’ heeft gemaakt. De test bestaat uit enkele vragen. De antwoorden laten zien wat jouw voorkeursrol is. De test ziet er goed uit, werkt mooi maar de uitslag klopte (nog) niet met de antwoorden. Volgens Kristin is de Belbin-test te complex voor deze tool, maar werkenderwijs merk je wel hoe het programma werkt; eenvoudig beginnen werkt beter. Het programma daagt mij uit er verder mee te experimenteren. Link naar de test van Kristin: h5p.org/node/37208.

 

Youtube

Verassend vind ik dat je in Youtube films interactief kunt maken. Isabelle Langeveld heeft samen Kristin Dekkers een bestaande Youtube-film bewerkt door er eigen tekstblokken in te plaatsen en zelfs een poll. Kijk zelf maar hier. Let op, het gaat heel snel! Een onverwachte mogelijkheid van dit overbekende medium. Wil je het professioneler, dan zou je er meer tijd in moeten steken.

Aan het eind van de toolverkenning peilden we de ideeën van de deelnemers over de tools, met de vraag:

poll

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De antwoorden spreken voor zich.

Omdat Jorick Scheerens er niet bij kon zijn, voegen we zijn verhaal over Mentimeter hierbij als bonus.

Maandag – Mentimeter from Mamedia on Vimeo.

Fransien Roovers en Kristin Dekkers